Miért fontos profi fotókat készíteni ingatlanodról – 12 + 1 tipp a felkészüléshez

arrow-down

Korábban megosztott enteriőrfotó albumaimban lakberendezők által megálmodott lakásokat láthattatok (mint pl. ez és ez). Ám nemcsak az ilyen lakásokat érdemes professzionális fotókon keresztül bemutatni, hanem bármilyen eladásra-kiadásra szánt, akár lakott, ingatlant is. Profi fotókkal a hirdetésed figyelemfelkeltőbb lehet, kitűnhet a többi közül, és egy lakáshirdetéseket böngésző érdeklődőben jobb benyomást kelt, nemcsak a lakásról, hanem rólad is, mint eladóról, ha lakásodról minőségi képanyagot talál. A lakást otthonosan és átláthatóan ábrázoló fotók segítik, bevonzzák a komoly érdeklődőket, felgyorsíthatják az eladás folyamatát, és magasabb eladási árat is eredményezhetnek. A lakás fotóinak elkészítésében segítségedre lehetek, és ebben a cikkben a felkészüléshez való tippjeimet szeretném megosztani.

Ha ingatlanod lakott állapotban kerül meghirdetésre, vagy nincs lehetőség újszerűen prezentálni a lakást (home staging) eladás előtt, az alábbi tanácsokkal szeretnélek segíteni fotózás előtt, hogy a legjobb eredményekre számíthass:

 1. Takaríts ki és tegyél rendet a lakásban. Ne maradjanak elől személyes tárgyak, játékok, fotók, ruhák, újságok, és olyan használati tárgyak sem, amelyek nem dekoratívak és nem képezik a tér szerves részét. Minden tárgy a helyén legyen.
 2. A fürdőszoba és a konyha csillogjon-villogjon, az ott élők hétköznapjaira emlékeztető dolgok ne maradjanak elöl.
 3. Az előszoba maradjon szellős, legfeljebb egy-két kabát, egy-két pár cipő maradjon, semmi más.
 4. Az ablakokat is takarítsd le, hogy beengedjék a fényt. Ha van függöny, legyen kimosva.
 5. A kábeleket rejtsd el.
 6. Válassz olyan napszakot a fotózásra, amikor a lakás sok természetes fényt kap vagy a fények hangulatosak, különlegesek. Szánj elegendő időt a fotózásra.
 7. A sötétebb helyiségekben kapcsold fel az összes villanyt a fotózáshoz. Majd a fotós eldönti, hogy mit érdemes felkapcsolva hagyni.
 8. Egy pár apróbb dologgal feldobhatod a környezetet: pl. egy váza virág, reggelihez megterített asztal, egy-egy új díszpárna. Kerüld a túldíszítettséget.
 9. Ha vannak szobanövényeid, tedd őket is rendbe a fotózásra: zuhanyzás, száraz részek levágása, kaspók tisztítása, föld felfrissítése.
 10. Ha nincsenek szobanövényeid, szerezz be párat. Ezek otthonossá tesznek minden enteriőrt.
 11. A lakás környezetét is takarítsd ki, hozd rendbe, pakolj el: bejárati ajtó, lépcsőház, kert.
 12. A takarításhoz, elpakoláshoz, visszafogott dekoráláshoz professzionális segítséget is kérhetsz.

+1 Mondd el ötleteidet, kéréseidet, és kérd ki előre a fotós tanácsait is a készülődéssel, időzítéssel kapcsolatban.

A fentiekkel szükséges előre készülni, mert a képeken az az állapot fog visszaköszönni, ami a fotózás alkalmával biztosított volt. Utómunkával a lakás rendezettsége, hangulata nem javítható.

Kérlek, fordulj hozzám bátran, ha lakásodat eladás/kiadás előtt fotóztatnád. Enteriőrfotó portfólióm és az ezzel kapcsolatos bejegyzések ezen a linken elérhetők.

Ha engem kérsz fel a munkára, akkor a felkészülés lépéseit előre egyeztetjük, és amennyiben a helyzet megkívánja, szívesen felmérem a helyszínt előzetesen is, és az adott helyszínre szabott tanácsokkal látlak el. Kapcsolatfelvételed után egy-két munkanapon belül árajánlatot kapsz. Ha ennél sürgősebb a kérésed, kérlek hívj telefonon vagy jelezd üzenetedben.

© 2022 Pálfi Henriett
Minden jog fenntartva.